Groen Collectief onderneemt duurzaam en sociaal

08/06/2016

De partners van Groencollectief Nederland zijn allen bezig om het containerbegrip duurzaamheid binnen hun bedrijfsvoering inhoud te geven. 
Dit is zeker al gelukt, maar belangrijk is om het verder te optimaliseren. Of het nu gaat om sociaal ondernemen of juist het milieu en ecologische aspect van duurzaamheid.  Diverse partners beschikken over PSO certificering over zijn hiermee bezig. 
Binnen het Groencollectief Nederland zijn er diverse partners die in het bezit zijn van de CO2 Prestatieladder, en inmiddels zelfs op trede 5. 
In het kader hiervan worden er steeds weer nieuwe initiatieven gestart, bijvoorbeeld een groene oplaadwand voor e-bikes. 

GROENDAK MET ZONNECOLLECTOREN

 

Winnende combinatie
Het dakoppervlak wordt veelal niet gebruikt voor energiewinning. Grote oppervlaktes bitumen dak liggen daarom zomers ongebruikt in de zon te knetteren. De combinatie van een groendak en zonnecollectoren kunnen van deze daken een geweldige energiebron maken.

In onze bedrijfstuin hebben we daarom de kracht van groendaken en zonnepanelen gecombineerd. In de bedrijfstuin zijn zonnepanelen geplaatst op een bitumen (dak) ondergrond. Daarnaast is een oppervlak bedekt met een groendak ondergrond van sedumbeplanting. De opbrengsten worden digitaal gemonitord zodat we realtime de energieopbrengst kunnen zien.

Installatie & digitaal monitoren

De installatie van de zonnepanelen is verzorgd door Wattco. Wij zijn intensief bezig het energieverbruik omlaag te krijgen, gericht op maatschappelijk verantwoord ondernemen en meer duurzaamheid. Met de zonnepanelen is weer een stap gezet in de goede richting.

 

Zonnecollectoren met en zonder sedumdakbedekking

 

Eigenschappen zonnepanelen en groendaken
Groen op daken absorbeert regenwater waardoor de verdamping wordt bevorderd. De temperatuur in de omgeving van het dak gaat hierdoor omlaag. De zonnecellen van de zonnepanelen functioneren beter bij lagere temperaturen. Een groendak filtert de lucht rond het dak waardoor de kans wordt verkleind dat bijv. stof het proces verstoort.

Biodiversiteit & Energiemuur
Door de afwisseling van zon en schaduw op een groendak met zonnepanelen ontstaan verschillende microklimaten. Zo heeft dit een gunstig effect op de biodiversiteit. Aangezien het aanleggen en onderhouden van groene daken binnen ons pakket valt, is dit voor ons een mooi neven-effect!

Wattco heeft ook een energiemuur geplaatst voor het opladen van elektrische fietsen die met behulp van de zonnepanelen worden opgeladen. De energiemuur heeft een strak design en zorgt ervoor dat we klaar zijn voor een toekomst met steeds meer elektrische fietsen.

Opbrengsten
Wat het verschil in opbrengst in tussen een dak met alleen zonnecollectoren en een dak met zonnecollectoren i.c.m. groen? Eind juli hebben we genoeg data verzameld om hier conclusies aan te verbinden. Tot nu toe werpt de combinatie elke maand zijn vruchten af. In april hebben deze panelen al 664 kWh aan energie geproduceerd. Dat is een wereldwijde koolstofcompensatie van 459kg. Wij hebben hiermee het equivalent gecompenseerd van 12 bomen. We zijn benieuwd wat de maand mei oplevert. We houden je op de hoogte!

Energiemuur t.b.v. opladen elektrische fietsen